Το πρότυπο ISO 22000:2018 αποσκοπεί στην εναρμόνιση, σε παγκόσμια κλίμακα, του τρόπου εφαρμογής των διεθνώς αποδεκτών αρχών HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) από τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων, ώστε να διατίθενται ασφαλή τρόφιμα στον καταναλωτή. Ειδικότερα όλες οι επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων που παράγουν ή διακινούν πρώτες ύλες τροφίμων ή τρόφιμα και ποτά οφείλουν να διασφαλίζουν το επίπεδο ελέγχου των κινδύνων για την ασφάλεια αυτών.